VOOR WATERBERGING

GROENDAKEN

MODULAIR SYSTEEM


Altena levert voor de invulling van positieve duurzaamheidinvloeden diverse groendak systemen: of met behulp van substraat en plantpluggen of middels cassettesystemen.

Altena innoveert ook op dit gebied. De interesse voor betere en mooiere groendaken gecombineerd met de vraag naar berging van hemelwater en toch een isolerende functie zijn de basis geweest voor een innovatie op het gebied van een modulair groendak. Een innovatie die door twee samenwerkende partijen met verschillende specialisaties is vormgegeven.

BERGING, PLANTVARIATIE EN ISOLATIE


De waterbergende functie van het groendak is tweeledig: (1) het bufferen van regenwater op het dak ter verlichting van het rioleringsstelsel en (2) het houden van een watervoorraad om zodoende andere meer watervragende planten op dak een overlevingskans te bieden. Hierdoor kan iets meer variatie geboden worden bij de plantkeuze.
Met inachtneming van het afschot kan in de waterbakken met een afmeting van 80x120cm circa 5 a 6 cm water bewaard worden, oftewel circa 50 a 60 liter per m2.

ADVIES
Wilt u meer weten over het modulaire groendak. Bel of mail ons.

 • Project in Beekbergen

  Dit groendak is opgeleverd in Beekbergen, 2020. Op dit dak zijn maar liefst 1652 ReadyRoof groendak-bakjes geplaatst.

  Readyroof is een zeer kwalitatief kant-en-klaar groendak cassette met minimaal 10 soorten Sedum. Dit element is zeer compact en licht van gewicht waardoor het zeer arbeidsvriendelijk te plaatsen is op platte en hellende daken. Door zijn lage gewicht (max 60kg/m²) is de Readyroof groendak cassette toe te passen op bijna ieder dak zonder constructieve aanpassingen.

 • Project Groendak

  Ook voor kleine daken zijn deze ReadyRoof groendak bakjes ideaal.

 • Project Groendak

  Ook voor kleinere daken is groendak geschikt

Voordelen Groendak

Isolatie

Een groendak wordt veel minder warm door zoninstraling dan een normaal dak. Waar op een warme zomerse dag de temperatuur van een zwart dak kan oplopen tot ruim boven de 50 graden, blijven groendaken koel.

Bufferen van regenwater

Water kan steeds minder goed weg. Vooral steden hebben problemen met overstromingen als het hard regent, omdat de riolen dan overbelast raken. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping

Tegen lucht vervuiling

Zoals alle planten zetten ook deze sedumplanten CO2 om in zuurstof én helpen ze tegen de luchtvervuiling.

Langere levensduur

Een groen dak gaat langer mee. De levensduur van een normaal bitumineus zwart dak is 15 tot 30 jaar, een groendak kan dit regulier verdubbelen.

Subsidie

Vraag bij uw gemeente of u in aanmerking komt voor een groendak subsidie

Toename van de biodiversiteit

Groendaken dragen bij tot de aanwezigheid van dieren in de stad. Denk aan vlinders, bestuivende insecten, vogels etc

Referenties

Onze Duurzame Producten